Apple'ın CEO'su Tim Cook, WWDC14 açılış konuşmasında iOS7'nin mevcut kullanıcılarının %89'una ulaştığını vurguladı. Hemen ardından da Android kullanıcılarının yeni sürümlere geçişinin ne kadar yavaş olduğundan, Android'in güvenlik sorunlarından ve son yılda 130M milyon kullanıcının farklı platformlardan gelenler olmasının üzerinde durdu.
2 saatlik konuşma ilerledikçe, Android'in güzel özelliklerinden iOS8'e dâhil edilenlerin ne kadar fazla olduğunu görünce, bu vurgunun anlamını daha iyi anlıyorsunuz.
Apple iOS8 ile uygulamaların birbirlerine hizmet verip ekran sunabileceklerinden, 3. parti klavye uygulamalarından, kendi "predictive" klavyelerinden, uygulamaların diğer uygulamalar için document provider olabilmesinden ve en son da (sadece Notification Center'da da olsa) widget'lardan bahsettikçe, bir Android kullanıcısı olarak hep Android'i hatırladım. Siri bile artık, "OK Google" der gibi "Hey Siri" diyerek ayağa kaldırılabiliyor (hâlâ tam Türkçe desteğinden bahsedilmese de).
Evdeki tüm Apple cihazları birlikte çalışıyor
Tüm bunlar bir yana, Apple bu yıl beklenildiği gibi OSX'in yeni sürümü olan Yosemite'den ve iOS8'den bahsetti. Yosemite, yarı saydam pencerelerle görsel olarak biraz iOS7'yi andırırken, Apple yoğun olarak SpotLight Search'ün artık bilgisayar üzerinde yaptığı arama yanında İnternet'i, Wikipedia'yı, AppStore'u, iTunes'u nasıl kolaylıkla aradığını anlattı örnek kullanım senaryolarıyla.Birçoğumuzun evini iPhone'uyla, iPad'iyle belki de Macbook ve Apple TV'siyle işgal eden Apple; bu kadar çok cihazın birbirini tamamlamasını, birinin yeteneklerini diğerinden kullanabilmesini de sağladı Yosemite ve iOS8 ile. "Continuity" özelliğiyle telefonda başladığınız e-postayı iPad'de bitirebiliyor, iPad'den ve Mac'den SMS alıp verme, çağrı başlatma ve yanıtlama olanağına kavuşuyorsunuz. Hatta telefonunuzun evde nerede olduğuna aldırmadan Mac'iniz telefonunuzdaki hotspot'u açarak kendine İnternet erişimi bile sağlayabiliyor.
Touch ID
iPhone 5S'in en yenilikçi özelliklerinden birisi şüphe yok ki, parmak izi tarayıcısı idi. iOS7 ile bu özellik sadece Apple uygulamaları tarafından ekran kilidini kaldırmak ve AppStore'da uygulama satın almak için kullanılırken, iOS8 ile tüm geliştiricilerin kullanımına açılıyor.Sağlık ve Akıllı Ev
Bunlar yanında uzun zamandır dedikodu şeklinde konuşulan sağlık ve akıllı ev alanında da HealthKit ve HomeKit altyapılarının da gerçek olduğunu duyduk Tim Cook’un ağzından.HealthKit, şu an adımsayarlar, tartılar, tansiyon ölçerler gibi değişik cihazlar ve uygulamalarca tutulan sağlık verilerinizi ortak bir yerde güvenli bir şekilde tutarken iOS8 ile gelecek olan Health uygulamasıyla hepsine topluca erişebilmenizi de sağlıyor. Hatta Mayo Clinic gibi hastanelerin, hastalarının yaptıkları ölçümlerden anında haberdar olabilmesi ve önleyici aksiyonlar alabilmesini de sağlıyor.
HomeKit ise evdeki yine farklı üreticiler tarafından üretilen ve farklı uygulamalarca kontrol edilen kamera, ışık, kapı, priz gibi akıllı cihazların ortak bir noktadan kontrol edilebilmesini sağlıyor. Üstelik Siri entegrasyonuyla "ışıkları aç" diye sesinizle kontrol etmenizi de sağlıyor.
AppStore
1.2 milyon uygulamaya, haftalık 300 milyon kullanıcı ziyaretine ulaşan AppStore'daki "discovery" sorununundan Apple'in haberdar olmaması, elbette mümkün değil. Apple bu soruna çözüm olarak AppStore uygulamasındaki kategorileri inceleyebileceğiniz "Explore" ve trending searches sekmelerini düşünmüş.Kullanıcıların uygulamaları topluca ve indirimli alabilmelerini sağlayacak App Bundles özelliği de getirilirken, bir başka sorun olan ailelerin çocuklarının kontrolsüz AppStore harcamalarına da ebeveyn kontrolü sağlayacak bir çözüm getirilmiş. Özellikle bu ebeveyn kontrolü birçok uygulama için gelir kaybı anlamına geliyor olabilir, ne dersiniz?
Geliştiriciler için AppStore'a uygulamanızı gönderirken ekran görüntüsü koyabilseniz de, uygulamayı tanıtıcı bir videoyu AppStore'a gönderemiyordunuz. GooglePlay'de halihazırda olan bu yetenek de artık AppStore'da mümkün olabilecek.
Sunucu kodu işini Apple hallediyor
Bir mobil uygulama yazmak sıklıkla tek başına yeterli olmayabiliyor. Bazı işleri yapmak için veya en basitinden push göndermek için sunucu tarafında da geliştirme yapmanız ve hatta bunun için sunuculara sahip olmanız gerekebiliyor. Bu gibi hizmetleri veren değişik şirketler varken, Apple CloudKit ile bu işi ücretsiz olarak (belli sınırlar dâhilinde) kendi üzerine aldığını açıkladı. Detaylarını ilerleyen günlerde göreceğiz, ancak bu geliştiriciler için bazı işleri kolaylaştırıp, iOS geliştiricilerine Android geliştiricilerine karşın avantaj sağlayabilecek gibi görünüyor.Oyun geliştiriciler için
iOS7 ile 2-boyutlu oyun geliştiriciler için kolaylıklar sağlayan, fizik motoru getiren SpriteKit'i geliştiricilere sunan Apple, iOS8 ile benzer birşeyi 3-boyutlu oyun geliştiricileri için SceneKit ve Metal isimli altyapılarla sunuyor.Yepyeni bir dil, Swift
Apple "C olmayan bir Objective C" hayallerinden bahsederek, geliştiriciler için daha güvenli, daha hızlı ve daha modern diyerek yepyeni bir dil duyurdu. Swift ile kodlamanın nasıl olduğunun detaylarını ileride göreceğiz, ancak biraz script kodlamaya benzeyen dil ve XCode'un Swift için "PlayGround" adı verdikleri yazdıklarının çıktısını anında görebilme yetenekleriyle geliştirme de hızlanacak gibi görünüyor.Objective C ile C nasıl bir arada sorunsuz yaşayabiliyorsa, Swift'in de C ve Objective C ile birlikte aynı uygulama içinde çalışabileceği de aktarılan bir başka özellikti.
Apple iOS7'deki gibi büyük bir görsel değişiklik getirmese de, hem kendisi için yeni gelir kapıları olabilecek HealthKit / HomeKit gibi yetenekler hem de kullanıcıların hayatlarını kolaylaştıracak tüm cihazlarının birlikte çalışabilme özellikleri ve Android'den ödünç alınan birçok fikirle kullanıcıları cezbetmeye devam etmek istiyor.
Apple yeni iPhone'u ve iOS8 ile, Tim Cook'un konuşmasını çığlıklarıyla destekleyen Apple hayranlarını ardında tutmaya ve başarısını sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor; ne dersiniz?
No comments:
Post a Comment